JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bijzondere samenwerking gemeente en ondernemer Maurice de Wijs

Eerste paal nieuwbouw Bunkercentrum Dongemond de grond in

Geertruidenberg – Op een symbolische en feestelijke wijze werd op vrijdag 12 april de eerste paal geslagen van de nieuwe bedrijfshuisvesting van Bunkercentrum Dongemond. Op 1 april 1979 begonnen Piet de Wijs en Jo van der Sluijs samen met het bunkercentrum. Na elf jaar verhuisde het bedrijf van een huurpand aan de Buitenhaven naar de huidige locatie aan de Rivierkade dat, na het terugtrekken van Van der Sluijs, volledig eigendom werd van de familie De Wijs. Drie jaar later, in 1993, is door Zwaluwe Bouw het huidige pand gebouwd. Een forse groei en uitbreiding van de werkzaamheden resulteerde erin dat het huidige pand veel te klein is geworden. Nieuwbouw was dan ook noodzakelijk en wordt nu, wederom door Zwaluwe Bouw, gerealiseerd op het voormalige Ashland Sudchemie-terrein. Na de overdracht beschikt Maurice de Wijs over ca. 1.600 m2 kantoor en 3.400 m2 bedrijfsruimte. Met een historische heistelling werd handmatig de symbolische eerste paal geslagen, met aan de touwen Maurice en Colinde de Wijs, zijn moeder Wil en haar echtgenoot Ad, oom Cor de Heijde en wethouder Mike Hofkens. Als alles volgens planning verloopt, vindt de oplevering januari 2025 plaats.

Door Jan Hoek

“Het ontwerp van het nieuwe pand sluit aan op de toeristische visie van de gemeente en draagt bij aan een kwaliteitsimpuls van het gebied. In de plint van het gebouw, dat gekeerd is naar de rivierkade en de historische stad, wordt ruimte geboden voor toeristisch-recreatieve bedrijvigheid, waarbij horeca tot de mogelijkheden behoort”, aldus wethouder Mike Hofkens in zijn toespraak. In feite zijn Han en Sjaan de Wijs in 1946 als parlevinkers met het bedrijf begonnen, dat in 1961 door zijn zoon Piet en zijn echtgenote Willie werd overgenomen. In 1994 overleed Piet de Wijs plotseling op veel te jonge leeftijd. Maurice zegt in zijn openingswoord onder andere: “Mijn moeder Willie heeft toen als een rots in de branding de leiding van het bedrijf op zich genomen. Haar huidige partner Ad heeft haar vanaf 1996 daarbij gesteund. Als gezin hebben we door geknokt en werd in 2010, naast de bestaande Bunkercentrale Dongemond, de Onafhankelijke Marine Leverancier (OLM), een groothandel voor bunkerstations en scheepswerven, opgericht en tien jaar later Oliehandel Rijnmond (OHR), laatstgenoemde met als doelgroep niet de binnenvaart, maar de zeevaart. Door de expansie en de groei van het bedrijf werd het noodzakelijk dat we moesten uitbreiden. Daarom zijn we verheugd dat we na jarenlange onderhandelingen met de gemeente eindelijk de grond mochten aankopen en een prachtig plan konden ontwikkelen.” Kort na de aankoop dreigde alles nog te mislukken, omdat het Waterschap Brabantse Delta een leggerwijziging primaire waterkeringen aankondigde. Door de aanvraag omgevingsvergunning versneld in te dienen, liep het met een sisser af en is de benodigde vergunning, zonder bezwaren, onherroepelijk geworden.

Esthetische kwaliteitsimpuls

“Vanaf de nieuwbouw in 1993 is het ons gelukt de omzet van ongeveer 2 miljoen uit te breiden naar een omzet van ca. 12 miljoen euro. Een groei die tot stand is gekomen doordat wij ons als team met een enorm hoog serviceniveau hebben gespecialiseerd in het compleet ontzorgen van rederijen. Wij hebben inmiddels ruim 250 rederijschepen in onze portefeuille en verwachten dat dit gaat oplopen tot meer dan 300 binnenvaartschepen. In 2011 ontmoette ik mijn huidige vrouw Colinda. Een geschenk uit de hemel en mijn steun en toeverlaat op alle fronten. Tot slot wil ik nog graag een bijzondere man bedanken. Iemand die bij cruciale momenten voor de toekomst van ons bedrijf altijd aan onze zijde stond voor raad en advies. Voor mij een sparringpartner van formaat en een groot voorbeeld: mijn oom Cor de Heijde”, aldus een af en toe zichtbaar ontroerde Maurice de Wijs. Cor de Heijde is niet alleen zijn steun en toeverlaat, maar ook de oprichter van Zwaluwe Bouw. Vervolgens kreeg wethouder Mike Hofkens het woord: “Al in 2015/2016 kwam Maurice met de vraag of de gemeente niet het voormalig Ashland Sudchemie-terrein aan hem wilde verkopen. Dat bracht de gemeente in tweestrijd; aan de ene kant zijn we enorm trots op de economische bedrijvigheid van onze gemeente, zo zijn er 50 binnenvaart gerelateerde bedrijven binnen onze gemeentegrens, maar aan de andere kant ligt de Rivierkade dichtbij de historische kern van Geertruidenberg. Het is een langgekoesterde wens om de Rivierkade, precies op de plek waar we nu staan, toeristisch en recreatief te ontwikkelen en te verbinden aan de stad. En dat vraagt een esthetische kwaliteitsimpuls, zodat inwoners én recreanten daar graag verblijven. Dan staan de plannen van Maurice en de gemeente in feite lijnrecht tegenover elkaar. Dat het één het ander niet hoeft te bijten, bleek al snel tijdens de gesprekken met Maurice. Hij was bereid om met de ontwikkelingen rekening te houden en beloofde aansluiting te zoeken bij onze toeristische visie en met het ontwerp bij te dragen aan een kwaliteitsimpuls van het gebied. Illustratief voor de prima samenwerking tussen Maurice en de gemeente is dat, na de verkoop van de grond, het ontwerp van het gebouw een aantal keer is gewijzigd om het aan te laten sluiten bij onze wensen. Het heeft naar de mening van de gemeente geleid tot een gebouw dat met zijn uitstraling, op een moderne manier, verwijst naar het industriële en militaire verleden van de stad Geertruidenberg.” En met een nieuwe bedrijfshuisvesting waar directeur/eigenaar Maurice de Wijs nu al bijzonder trots is. Kortom: een win-winsituatie.