Gemeenten, woningcorporaties en huurdersorganisaties in ons land maken op gelijkwaardige basis afspraken over de volkshuisvestingsopgave in hun gebied. Deze afspraken worden vastgelegd in zogenoemde prestatieafspraken. Op 4 december is deze afspraak voor 2024 door de gemeente Geertruidenberg (wethouder Hein de Jongh), Thuisvester (directeur Pierre Hobbelen) en Huurdersvereniging Geertruidenberg (voorzitter Bert van Ham) ondertekend. De Huurdersvereniging is opgericht op 8 september 1980 als aanspreekpunt voor huurders van de WSG en later voor korte tijd ook voor Volksbelang. Die woningcorporaties bestaan niet meer en tegenwoordig is de vereniging actief voor alle huurders van Thuisvester, die overigens kosteloos lid zijn. De speerpunten van de vereniging zijn: wonen voor een acceptabele huur in een gezellige omgeving, een goede behandeling bij calamiteiten en eventuele juridische begeleiding bij grote problemen. Het 6-koppige bestuur bestaat uit louter vrijwilligers die 24/7 klaar staan voor de huurders. Voorzitter Bert van Ham zegt over de werkwijze: “Het is de bedoeling dat bij problemen de huurders eerst contact opnemen met Thuisvester. Komen ze er onderling niet uit, dan kunnen de huurders ons benaderen. Bij serieuze problemen/klachten zullen de huurders constateren dat wij ons voor de volle 100 procent voor hen inzetten.”
Door Jan Hoek
Naast voorzitter Bert van Ham, die de overleden Nico van den Belt opvolgde, bestaat het bestuur uit penningmeester Jos Roelands, secretaris Ans van Hal en de leden John Colfoort, Piet de Peuter en Tosca Teulings. “Eind 2018 maakten we als huurdersvereniging een moeilijke en spannende tijd mee; in die periode ging de positie van WSG steeds verder achteruit. Met name met toenmalig WSG-directeur Peter Span hadden we uitstekende contacten, maar toen een interim-bestuur zijn taken overnam, verdween de goede verstandhouding helemaal en wilden we zelfs met de huurdersvereniging stoppen. Nadat Thuisvester het overgrote deel van de huurders in onze gemeente had overgenomen, voelden we ons weer serieus genomen. We zijn tevreden hoe we voorgelicht worden en kunnen samenwerken met Thuisvester, alleen aan de communicatie schort het af en toe. Thuisvester is ook actief in de gemeenten Oosterhout, Rucphen en Zundert (met in totaal zo’n 15.500 huurwoningen, red) en daar hebben wij regelmatig overleg mee. We zijn daarvan de eerste huurdersvereniging die dames in het bestuur heeft. Daar zijn we heel blij mee, want die hebben vaak net iets andere inzichten, waardoor er in de gesprekken tijdens de wekelijkse bestuursbijeenkomst meer variatie zit”, stelt voorzitter Van Ham. Met de benodigde kantoorruimte voor vergaderingen en de ontvangst van huurders zit het niet bepaald mee. Lang kon gebruikt gemaakt worden van een ruimte in de katholieke Getrudiskerk aan de Venestraat. Toen die kerk aan Jubilee werd verkocht, vonden ze onderdak in het voormalige stadhuis aan de Markt 38. Toen deze locatie door de gemeente werd verkocht aan de familie Simonis moest de huurdersvereniging wederom op zoek naar een locatie. Die hebben ze gevonden in de Antoinette Hoeve nr. 25. De voorzitter zegt over de huidige situatie: “Deze ruimte is ons aangeboden door Thuisvester. Tijdelijk, dus we zijn naarstig op zoek naar een geschikte, goed bereikbare kantoorruimte in Geertruidenberg of Raamsdonksveer.” De Huurdersvereniging Geertruidenberg heeft kantoorruimte aan de Antoinette Hoeve 25 en is bereikbaar via e-mail: info@hvgeertruidenberg.nl of telefonisch: 06 1236512.
Zoutmanstraat en Ravelijn
Voorzitter Bert van Ham, al sinds 2007 bestuurslid, is duidelijk de woordvoerder van het bestuur. De overige aanwezige bestuursleden, Tosca Teulings ontbreekt wegens ziekte, hebben zeker hun inbreng en duidelijk wordt dat het er zeer democratisch en in harmonie aan toegaat. Dat is maar goed ook, want het bestuur is niet alleen zo’n 50 woensdagen op hun kantoor aanwezig om huurders met vragen en/of problemen te ontvangen, maar hebben ook vaak overleg met onder andere de coördinator vitale wijken Sicco Botman van Thuisvester (4x per jaar), met Thuisvester en de gemeente (4x per jaar), Thuisvester en de Raad van Toezicht (2x per jaar) en met de drie andere huurdersverenigingen (2x per jaar). Daarnaast hebben ze regelmatig contact met de woonbond en bezochten ze tal van avondvergaderingen waar ze als vrijwilligers aanwezig waren om er voor de bewoners uit te halen wat erin zat. Mede dankzij de inzet van de huurdersvereniging zijn er in onze gemeente inmiddels acht bewonerscommissies actief. Als voorbeelden van zaken waar de Huurderverenging serieus bij betrokken was, noemt Van Ham: “De Zoutmanstraat; daar hebben de huurders het behoorlijk voor de kiezen gehad. WSG stelde destijds al dat de huizen plat moesten. Daarvoor is in 2019/20 een sociaal statuut gemaakt, dat regelmatig gewijzigd werd. Dit jaar ging het de goede kant op, maar gooiden, in het kader van de Wet Flora en Fauna, vleermuizen roet in het eten. Dat gaat zeker weer een jaar kosten. Het Dulderpark, dat nu redelijk ver is afgerond en, een hoofdstuk apart, de Ravelijn. De keuze was slopen of renoveren. Het is een zo’n gecompliceerd project dat wij vonden dat de beslissing niet bij de huurders gelegd kon worden. Een deel is voor sloop, een deel tegen, anderen interesseert het niet en een deel verstaat de taal niet. Dan kan je nooit een goed beeld krijgen van wat de huurders willen. Binnenkort hebben we een bijeenkomst met Thuisvester met als enige agendapunt: de Ravelijn.” In de praktijk lijkt de Huurdersvereniging eigenwijs, omdat ze soms een andere mening heeft als de huurdersverenigingen in Oosterhout, Rucphen en Zundert. De voorzitter zegt daarover tot besluit: “Twee jaar geleden was ons advies de huurverhoging te bevriezen. De drie andere verenigingen hadden een duidelijk andere visie en Thuisvester besloot de huren te verhogen.” En dan lachend: “Later bepaalde de regering alsnog de huren te bevriezen. Of dat door ons advies komt, weten we niet helemaal zeker.”