Stichting onderwijs & Techniek Geertruidenberg (OTG) bestaat uit een gemotiveerde groep personen die vanuit een duurzame samenwerking tussen de 3 O’s (Onderwijs, Ondernemers, Overheid) bij zoveel mogelijk basisschoolleerlingen in de gemeente het enthousiasme voor techniek willen aanwakkeren. Zo bezoeken leerlingen van de groepen 7 technische bedrijven in de gemeente, de groepen 6 de Uitvindfabriek in Breda en de groepen 5 duiken in het ‘Ontdeklab’. De leerlingen van de groepen 4 van het basisonderwijs gaan onder het motto ‘belevend leren op de boerderij’ op bezoek bij lokale klasseboeren. Op 10 oktober bezochten leerlingen van basisschool De Schoof de melkgeitenbedrijf Bibro (Bink-Broekmans) van Ad en Marlies Bink in Raamsdonk. Samen met Jan van Brummelen, sinds december 2021 voorzitter van de OTG, liep ook ik die morgen mee tussen de 500 geiten en genoot ik van de verhalen van boer Ad én van de door Marlies uitgedeelde geitenmelk en geitenkaas.
Door Jan Hoek
“Ik begon met 300 geiten en was toen een grote; nu met 500 ben ik een kleine”, concludeert Ad Bink, die nog opmerkt dat op de gemiddelde geitenboerderij in ons land 1100 geiten rondlopen. Ad toont zich een ware entertainer en weet de aanwezige kinderen van begin tot eind te boeien met zijn verhalen. Dat een bezoek ook nodig is, blijkt uit sommige antwoorden die gegeven worden. Zo komt volgens een aantal scholieren de (geiten)melk uit de supermarkt en zorgen de geiten voor ongeveer een kilo melk per dag. Dat blijkt echter zo’n 3,5 liter per dag te zijn, waardoor elke drie dagen 5000 liter geitenmelk door een tankwagen wordt opgehaald bij de aan de Luiten Ambachtstraat in Raamsdonk gevestigde melkgeitenboerderij. “Innoveren is langzaam vooruit kruipen”, stelde Ad Bink in 2018, toen hij in zijn bedrijf het Animal Life Plus-systeem liet installeren, dat zorgt voor 65 procent ammoniak-reductie. Naast zijn dagelijkse beroep als geitenboer viel bij Ad de portefeuille ‘Diergezondheid’ van de LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij vijftien jaar lang onder zijn verantwoording. Naast het melken van de ongeveer 500 geiten, fokken Ad en Marlies al langere tijd de bokjes op, in plaats van ze af te voeren; ze doen namelijk ook aan fokkerij. Ad en Marlies houden de afstammingsregistratie van hun geiten en lammeren bij en iedere zes weken wordt de melk gecontroleerd. Er wordt geregistreerd hoeveel melk een geit geeft en bepaalt hoeveel vet en eiwit in die melk zit. Hierdoor weten ze wat de beste geiten zijn en kunnen ze bokjes voor collega-geitenhouders fokken.
Geitenkaas en -keutels
Ad Bink is al zo’n 28 jaar melkgeitenboer en begint zijn werkdag ’s morgens om 5 uur en hij stopt pas om acht uur ’s avonds en dat zeven dagen per week. De blikken van de aanwezige kinderen maken duidelijk dat zij dat wel erg lange werkdagen vinden. “Door de kinderen al hun zintuigen te laten gebruiken tijdens de rondleiding door onze stal wordt het voor hen een ware beleving”, stelt Ad Bink. Zien en ruiken gaat vanzelf, maar voelen en proeven is, zo blijkt tijdens het bezoek, een ander verhaal. Onderweg krijgen de kinderen te zien wat de geit allemaal eet en wordt vervolgens uitgelegd en bekeken hoe de geiten gemolken worden. De kinderen mogen een geit met de hand melken en dat blijkt voor een aantal toch een stap te ver. Het proeven van de door Marlies uitgedeelde geitenmelk en -kaas gaat aanvankelijk niet zo enthousiast, maar na de positieve reacties van de eerste durf-als, staan nagenoeg alle basisscholieren te proeven. Ad vertelt dat de opgehaalde melk naar Almathea in Rijen gaat en dat deze coöperatie dé geitenkaasproducent van Nederland is. De daar gemaakte kazen worden verkocht in meer dan 35 landen, maar de kazen die van zijn geitenmelk worden gemaakt liggen bij Albert Heijn en Jumbo. De basisscholieren van groep 4 van De Schoof genoten zichtbaar van hun bezoek aan de Raamsdonkse melkgeitenboerderij. Of er een toekomstige geitenboer tussen zit, is de vraag. Wel werd duidelijk dat de meeste kinderen de geitenmelk en -kaas wel lekker vonden. Toen Ad Bink aan de kinderen vroeg wie de in zijn hand liggende dropjes wilde, stak een groot deel hun vinger op. Die gingen snel omlaag toen Ad vertelde dat het geitenkeutels waren.