Het is nog maar zeer de vraag of de trainingsvelden van RFC aan de Eendrachtsweg de plek wordt, waar permanente huizen worden gebouwd voor Oekraïners, asielzoekers en een aantal eigen starters en spoedzoekers. Het merendeel van de Raad had op zijn minst bedenkingen en er waren nog veel onbeantwoorde vragen. Er werd hier en daar gezwaaid met amendementen en moties, maar die werden nog bewaard voor de beslisraad, die op donderdag 5 juni wordt gehouden.
Door Frans van Son
Gekunsteld
Er werd wat gekunsteld een knip gelegd tussen het onderdeel ‘verlengen van de opvang in het Hoge Veer tot 2028’, (wanneer de nieuwe opvangplek klaar moet zijn) én het ‘aanwijzen van de trainingsvelden aan de Eendrachtsweg als voorkeurslocatie voor de opvang’.
Elke fractie kreeg en nam van de goed leidende voorzitter Leon Hooijmaijers de gelegenheid om zijn zegje te doen over dit onderwerp, vaak woorden wegend op een goudschaaltje. Was dat alvast met het oog op de toch langzaam naderende gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar?
Voorkeur
Zo ging het over de voorkeur of zelfs voorrang voor eigen woningzoekende jongeren die al jaren bij pa en ma thuis zitten, boven de huidige bewoners van het Hoge Veer. Maar er waren ook ideeën om Oekraïners eerder naar sociale huurwoningen te laten uitstromen. Er werd gedroomd over vrede in Oekraïne, waarna de te bouwen opvangwoningen automatisch zouden toevallen aan de eigen woningzoekenden. Er waren vragen, onder andere van Anke Voulon over hoe de bezwaren van de sportverenigingen worden meegenomen en of anti-krakers voorrang krijgen. Albert Smit zag op zijn beurt geen toekomst meer voor de sportverenigingen. “Hoe gaan we dat oplossen”, vroeg hij het College. Hij wees ook op actieve informatieplicht van het College. Ook Van Nunen haalde dat aan. Hij sprak zelfs van “arrogantie en minachting van de Raad”, toen hij het had over het naar zijn mening veel te laat toesturen van stukken.
Criteria
Een van de criteria ‘Plekken waar al woningbouw gepland is, vallen buiten de boot’, was eerder door de Raad vastgelegd. Bij voortschrijdend inzicht dacht een aantal woordvoerders daar nu anders over. Bert van den Kieboom vertolkte hun gevoelen: “u mag ook gaan zoeken op de 14 woningbouwlocties”. Elke geschikte locatie voor woningbouw moet onderzocht worden, zo klonk het. Igor van Nunen noemde het op zijn beurt een ‘stedebouwkundige blunder’ om nu op de trainingsvelden te bouwen. Eerst goed nadenken hoe de zuidkant van Raamsdonksveer vorm moet worden gegeven, vond hij. Patrick Duijzer noemde de voorkeursplek “een beetje ongelukkig”. Er werd verder onder meer geopperd om aan de Landonk en Karthuizerstraat alvast 60 opvangwoningen te bouwen en vervolgens het bouwplan voor zo’n 300 huizen daar verder af te maken. Ook de Omschoorweg werd als mogelijkheid genoemd, waar het plan was om daar al eerder Oekraïners op te vangen. Bodem en geluid zijn daar de uitdagingen, zo liet wethouder De Jongh weten. Frans Eijkhout vroeg zich af of het grasveld achter het Dongemond college een mogelijkheid zou zijn. Daar is alle infrastructuur aanwezig. Eric van Oosterhout liet weten open te staan voor alternatieve plekken. Hij wees erop dat het weinig zinvol is om nu alles op te tuigen in de wetenschap dat volgens hem de meerderheid van de Raad dit niet gaat steunen. Hier en daar klonk een sneer over de gebrekkige informatie die politici geven op facebook.
Termijn
De termijn waarop de opvangwoningen klaar zijn, moet zo kort mogelijk zijn. Des te eerder kan verhuisd worden vanuit het hoge Veer, waarna daar de sloophamer aan het werk kan en er vervolgens voor onze inwoners gebouwd kan worden. Wethouder Hein de Jongh vroeg de Raad om nu de voorkeursplek ‘trainingsvelden’ aan te wijzen en het College opdracht te geven de mogelijkheden daar verder te onderzoeken. Hij liet weten, dat hij dan aan het eind van dit jaar met een startnotitie kan komen in de Raad. Dat riep onder andere bij Jan Verwijs vragen op. De periode tot 2028 zou dan wel erg kort zijn, om op tijd opvangwoningen klaar te hebben, voordat de verlenging van opvang in het Hoge Veer is beëindigd.
Huis
Burgemeester Witte wees erop dat het streven is om de mensen een huis te geven in plaats van opvang. Zij nam suggesties mee vanuit de Raad, die geuit waren voor oplossingen. Zij hoopt voor de beslisraad van 5 juni een en ander uit te zoeken en waar nodig met Thuisvester te bespreken. Zij hoopte ook groen licht van de Raad van Toezicht van Thuisvester te hebben op de vergadering van 5 juni, als er beslist zou moeten gaan worden over verlenging van opvang. Of dat dan ook gaat gebeuren is nog allerminst zeker, maar de klok loopt intussen wel door.